EnglishArabicChinese (Traditional)FrenchGermanGreekItalianPortugueseRussianSpanishTurkishPersianGeorgian
Belgelendirme

ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi Temel İlkeleri Nelerdir?

Gıda maddelerinin üretim, işleme, depolama, hazırlama, pişirme ve tüketimlerine kadar geçecek süreçte, sağlık (hijyen) koşullarını sağlaması ve çeşitli nedenlerle kirlenmemesi gerekmektedir. Bu durum besin kalitesinin bozulmasına, besin kayıplarına, besin zehirlenmelerine ve başka sağlık problemlerine neden olabilir. Ayrıca ülke ekonomisi açısından kayıplara neden olabilir.

ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi Temel İlkeleri Nelerdir?

Gıda imal eden firmaların asıl amacı, tüketicinin masasına gelinceye kadar gıda ürünlerinin besleyici özelliklerini korumak, besin değerlerninin kaybını önlemek ve içinde mikropların üremesine engel olmak, dolayısıyla besinlerin bozulmasını önlemektir.

Güvenli gıda maddesi üretmenin temel koşulu, güvenli hammadde kullanmaktır. Güvenli gıda maddeleri üretmek için öncelikle bunların, sağlıklı ve hijyenik ortamlarda ve yeterli donanıma sahip işletmelerde üretilmesi ve hazırlanması gerekmektedir.

Gıda ile ilişkili riskler genel anlamda üç başlık altında toplanmaktadır: biyolojik, fiziksel ve kimyasal.

  • Biyolojik veya mikrobiyal riskler en büyük gıda risklerini oluşturur. Özellikle gıda maddelerinin üretim aşamalarında, farklı etkenlere bağlı olarak ortaya çıkar. Gıda maddeleri doğru sterilize edilmezse birçok mikroorganizma içerirler. Bu sayı belli değerlerin üzerinde olursa insan sağlığı açısından tehlikelidir ve tüketilmesi sakıncalıdır.
  • Fiziksel riskler, gıda maddeleri içinde bulunması beklenmeyen taş, toprak, cam, metal, tahta veya kemik gibi her türlü yabancı maddelerdir. Bunlar ciddi sağlık problemlerine yol açabilir.
  • Kimyasal riskler ise, bitkisel üretimde ve hayvancılıkta verimi arttırmak için kullanılan veteriner ve tarım ilaç kalıntıları, çeşitli kaynaklardan bulaşan bazı kimyasal maddeler veya üretim aşamalarında oluşan bazı tehlikeli maddelerdir.

Bu nedenle gıda güvenliği çok önemli bir konudur ve ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi şu temel ilkelerle gıda güvenliğini sağlamak üzere tasarlanmıştır:

  • Üretim zincirinin herhangi bir aşamasında risk yaratacak tehlikeli durumlar tespit edilmiş ve bunlar değerlendirilmiş olmalıdır.
  • Riskli görülen durumlar için kontrol noktaları belirlenmiş ve gereken önlemler alınmış olmalıdır.
  • Bütün üretim aşamaları, hammadde girişinden başlayarak kullanılan katkı maddelerine ve ürünle temas eden ambalaj malzemelerine kadar tanımlanmış olmalıdır.
  • Gıda zincirinde yer alan bütün halkalar izlenebilir olmalıdır.

Kuruluşumuz, eğitimli ve deneyimli bir çalışan kadrosu ile ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi belgelendirme hizmetlerini vermektedir.