Bilgi teknolojileri alanında standartlaşma çalışmaları, ITIL (Information Technology Infrastructure Library - Bilgi Teknolojisi Altyapı Kütüphanesi) çalışmalarına dayanmaktadır. Bu çalışmalar bilgi teknolojilerinde yönetim süreçlerinin ve hizmet yönetimi en iyi uygulamalarının tanımlandığı ve açıklandığı çalışmalardır.
İngiliz Standartlar Enstitüsü (BSI) tarafından tasarlanan BS 15000 standardının temelinde de ITIL çalışmaları bulunmaktadır. BS 15000 standardı doğrudan ITIL felsefesini kullanan tek standart olma özelliğine sahiptir ve birçok ülkede başarılı bir biçimde kullanılmıştır. Daha sonra Uluslararası Standartlar Örgütü (ISO), bu standardın bu kadar yaygın kullanılmasına dayanarak Bilgi Teknolojileri Hizmet Yönetim Sistemi için ISO 20000 standardını geliştirmiştir. ISO 22000 standardı da ITIL altyapısını kullanmaktadır.
Ülkemizde de Türk Standartları Enstitüsü tarafından Bilgi Teknolojileri Hizmet Yönetim Sistemi ile ilgili olarak şu standartlar yayınlanmıştır:
ISO 20000 Bilgi Teknolojileri Hizmet Yönetim Sistemi standardı ilk olarak 2005 yılında yayımlanmıştır ve bugün hala geliştirilmeye devam etmektedir.
Bütün sektörler giderek bilgi teknolojilerine daha fazla bağımlı hale gelmektedir. Aynı zamanda daha karmaşık hale gelmektedir. Bu nedenle sadece ülkemizde değil dünyanın her yerinde ITIL’e ve dolayısıyla ISO 20000 Bilgi Teknolojileri Hizmet Yönetim Sistemi standardına ihtiyaç duyulmaktadır.
İşletme içinde kurulu olan veya dışarıdan hizmet şeklinde alınan bilgi teknolojileri hizmetleri ve altyapısının, bir yandan çalışanlara bir yandan da müşterilere fayda sağlayacak şekilde tutarlı ve süreklilik gösteren bir yapı içinde olması gerekmektedir. ISO 20000 standardı bunu sağlamaya yöneliktir. Bilgi teknolojileri alanında etkinliğin sağlanabilmesi için, bilgi güvenliğinin sağlanması ve hizmet düzeyi yönetimi (SLA) raporlaması başta olmak üzere belli başlı konularda anahtar süreçleri esas almıştır.
Bugün işletme bilgilerinin değeri günden güne artmaktadır ve işletmeler bu bilgiler üzerindeki riskleri değerlendirmek zorundadır. Bilgi güvenliği konusu, işletmelerin sürekliliğinin sağlanmasında önemli bir noktadır. İşletme ile müşterilerin elektronik ortamdaki kritik bilgileri korunmak zorundadır. Bugünün iş dünyasında bilgi teknolojileri çok büyük ve hassas bir öneme sahiptir.
İşletmeler, çalışanlar veya müşteriler, hem işletme içinden hem de taşeron firmalar tarafından sağlanan bilgi teknolojileri hizmetleri konusunda çoğu zaman ihtiyacı karşılamadığı yönünde endişe duymaktadır. Uluslararası bir standart olan ISO 20000 Bilgi Teknolojileri Hizmet Yönetim Sistemi standardı bu yöndeki endişeleri ortadan kaldıracak kabiliyettedir.
Kuruluşumuz ISO 20000 Bilgi Teknolojileri Hizmet Yönetim Sistemi’ni kuran ve yöneten işletmelere deneyimli ve eğitimli bir çalışan kadrosu ile belgelendirme hizmetleri vermektedir.