EnglishArabicChinese (Traditional)FrenchGermanGreekItalianPortugueseRussianSpanishTurkishPersianGeorgian
Belgelendirme

ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi Belgelendirme Süreci Nasıldır?

Ülkemizde çevre yönetiminin geçmişine bakıldığı zaman, esasen yakın tarihe kadar çevre problemlerini ele alacak bir yapılanmadan söz etmek olası değildir. Bugün çevre problemleri bu kadar gündemde olmasına rağmen esasen bütün çevre problemlerini kapsayan bütüncül bir yapılanma yerine dağınık bir yapılanma göze çarpmaktadır. Çevre koşulları ile ilgili yetki ve sorumluluklar, çeşitli merkezi ve yerel kuruluşlar arasında, çeşitli yasal düzenlemelerle dağıtılmış durumdadır. Bu durum zaman zaman bakanlıklar arasında çatışmalara neden olmuştur. Örneğin Çevre Bakanlığı ve Bayındırlık Bakanlığı arasındaki çevre düzeni planlarının hazırlanması ve onaylanması ile ilgili birçok yasal çatışma olmuştur. 2011 yılında bakanlıklar yeniden düzenlenirken, Bayındırlık Bakanlığı ve Çevre ve Orman Bakanlığı kaldırılmış ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kurulmuştur. Artık bu bakanlık çevre konuları ile doğrudan alakalıdır ve çevre yönetimi, çevresel etki değerlendirme izin ve denetimi ve tabiat varlıklarının yönetimi bu bakanlığın görevleri arasındadır. Çevre Kanunu’nun yürütmesinden Çevre ve Şehircilik Bakanlığı sorumludur, ancak çevrenin korunması ve geliştirilmesine yönelik bazı görevler de Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na verilmiştir.

ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi Belgelendirme Süreci Nasıldır?

Kamu yapılanması biraz oturmuş duruma gelse de çevre konusunda işletmelere düşen sorumlulukları belirleyen temel yaklaşım, ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi’ni kurmak ve uygulamaktır. İşletmeler ISO 14001 belgesine sahip olmakla ciddi kazanımlar elde etmektedir. Atık yönetimi, çevresel etki değerlendirmesi, gürültü yönetimi, hava kalitesinin kontrolü ve daha birçok noktada işletmelere düşen sorumlulukların, ISO 14001 standardının uygulanması ile üstesinden gelinmektedir.

Bu sistemi kuran ve başarılı bir biçimde yöneten işletmeler, akredite bir belgelendirme kuruluşuna başvurarak denetimden geçirilmeyi ve kendilerine ISO14001 belgesi verilmesini talep edebilirler.

İnşaat firmaları, hazır beton firmaları, tekstil firmaları, gıda firmaları, makine imal eden firmalar, otomobil fabrikaları, tıbbi malzeme imal eden firmalar, hastaneler ve sağlık kuruluşları ve daha birçok sektörden işletmeler ISO 14001 belgesi alabilirler. Bu işletmelerin ortak özellikleri faaliyetleri esnasında havaya, suya ve toprağa bırakılan atıkları olmasıdır.

Kuruluşumuz, çevreye olana duyarlı yaklaşmının da bir sonucu olarak, talep eden işletmelere ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi belgelendirme hizmetleri vermektedir.