Ekonominin gelişmesi ile birlikte yolcu talebi de artınca bu talebi karşılamak için ülkeler demiryollarına daha fazla yatırım yapmaktadır. Ulaştırma alanında demiryolları taşımacılığı geliştikçe teknolojik yenilikler ve yeni taşıma sistemleri de ortaya çıkmıştır. Ülkemizde de son yıllarda yüksek hızlı trenler, ekspres trenler, metro sistemleri ve banliyö trenleri ile ciddi boyutta yük ve yolcu taşımacılığı yapılmaktadır. Bu talepleri karşılamak amacı ile de demiryolu sektöründe, vagonlar, makas ve diğer demiryolu parçaları dahil birçok demiryolu araçları ve parçaları üretilmektedir. Burada en önemli konu üretim çalışmalarında iş güvenliği ve sağlığının dikkate alınmasıdır. Demiryolu sektörü tehlikeli sınıfta üretim yapan işletmeler arasında yer almaktadır ve çoğu zaman ciddi risklerle karşı karşıya kalınmaktadır.
Yürürlükte olan İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu, iş sağlığı ve güvenliğine önleyici bir yaklaşım getirmektedir. Söz konusu yasaya göre işletmelerin, mevcut tehlikeleri tespit etmesi, bu tehlikelerden kaynaklanan riskleri değerlendirmesi, tespit edilen risk faktörlerinin ölçüm, analiz ve teknik kontrollerini yapması ve gereken önlemleri alması gerekmektedir.
Demiryolu araçları ve parçaları imal eden işletmelerde genel anlamda vinçlerden ve tezgahlardan kaynaklanan mekanik riskler, yükleme ve boşaltma riskleri, elektrik kaynaklı riskler ya da ergonomik riskler bulunmaktadır.
Bu risklerin önüne geçmek amacı ile bir yandan yasal düzenlemeler yapılırken bir yandan da yerli ve yabancı kuruluşlar tarafından çeşitli standartlar geliştirilmektedir. Bu standartlar içinde en dikkat çekici olanı 2007 yılında Avrupa Standartlar Komitesi (European Committee for Standardization - CEN) tarafından tasarlanan EN 15085 standardıdır. Bu standart esasen daha önce Alman Standartlar Enstitüsü (Deutsches Institut für Mormung - DIN) tarafından yayınlanan DIN 6700 standardının yerini almıştır.
EN 15085 standartlar serisi ülkemizde Türk Standartları Enstitüsü tarafından şu başlıklarla yayınlanmıştır:
EN 15085 standardı, demiyolu araçları ve parçalarının kaynak işlemleri için temel gereklilikleri kapsamaktadır. Demiryolu ve demiryolu parçaları imal eden işletmeler için EN 15085 belgesine sahip olmak önemli bir ayrıcalıktır. Ayrıca bu işletmeler için EN 15085 standartlarını uygulamak bir zorunluluktur.
Belgelendirme kuruluşları, TS EN 15085-2 standardına göre belgelendirme çalışmalarını yürütmektedir. Demiryolu araçlarının ve bunlarla ilgili parçaların Avrupa Birliği ülkelerine ihraç edilebilmesi için, üretici firmaların mutlaka EN 15085 belgesine sahip olması gerekmektedir.
Kuruluşumuz EN 15085 Kaynak Mühendisliği Yönetim Sistemi’ni kuran ve yöneten işletmelere deneyimli ve eğitimli bir çalışan kadrosu ile belgelendirme hizmetleri vermektedir.